ASSERBO PLANTAGE

 

EPISODE 5. GENNEMGANG AF FACADE

24. juli

Der har været så meget gang i byggeriet, at vi desværre ikke rigtig har været tid til at lave en opdatering. Vi har en masse godt bygge-nyt til jer, fordi der har været gang i en masse projekter her den seneste måned. Og så har der været meget hjælp på. Alle Francis’ venner har skiftevis og sammen været forbi og give en hånd med på projektet. Det har været så fedt at have nogle flere hænder til opgaverne.

Vi har brugt flere dage på at gennemgå facaden, og sikre at det ydre var godt og tæt. Der har været lavet nogle lidt spøjse afslutninger hist og pist, som har betydet, at vi har haft besøg af en flagermus’ familie på loftet. Facadebrædderne er blevet gennemgået, og vi har fået skruet de af dem fast, som sad løst eller havde givet sig efter 60 års “wear and tear”.

P1010613.jpg

Hele afslutningen op mod tagspærende har ikke god og skulle skiftes. Den fejlede som såden ikke noget med den var ikke tæt, og kryb kunne komme nemt komme op. Derfor har vi bygget en hel ny afslutning op mod tagspærene. Den nye afslutning skal sikre ventilation og at der ikke kommer kryb og insekter op på loftet.

P1010627.jpg

Heldigvis havde det lokale byggemarked kalmar-brædder i samme bredde og tykkelse som de eksisterende. Det gjorde arbejdet rigtig let. Desværre så kostede de en bondegård, men heldigvis skulle vi ikke bruge så mange, da meget af beklædningen faktisk var i fin stand. Vi har et godt fif til at tjekke sin beklædning i vores YouTube video.

Det var rigtig vigtigt, at vi fik facaden på plads inden tækkearbejdet startede. Så kunne vi nemlig få malet alle de brædder, som støder op mod stråtaget, og derved ikke få maling på det nye tag. Det ville være synd.

P1010645.jpg

Og husk nu endelig at købe et par sikkerhedssko…. Det er nødvendigt.

 

EPISode 4. Træer og mere nedrivning

1. Juli 2020

Endelig har vi fået aftalen på plads til vores nye stråtag på hovedhuset. Tækkearbejdet starter i midten af juli, så det glæder vi os meget til. Det betød at vi måtte starte motorsavene en gang mere, da de træer som stod meget tæt op af huset, skulle fjernes så der er plads til at tækkerne kan komme rundt om huset. Faktisk er det også vigtigt, at et stråtagshus får luft. Stråtag er et organisk materiale som går til hurtigere, hvis det ikke kan tørre ordenligt ud. Derfor skal der være mulighed for, at luften kan cirkulere rundt om huset.

Fætter Mark er en ekspert i træfældning, og har mange gange været med en professionel (Thereses onkel Stig) ude og lære en masse tricks. Han vidste lige hvordan de komplicerede træer skulle fældes. Hvis du selv overvejer at gå i gang med at fælde træer, så kan jeg anbefale, at du enten henvender dig hos en professionel eller investerer i det rigtige udstyr. Det er nødvendigt. Skovhjelm, kædesavsbukser og ikke mindst et par sikkerhedssko er simpelthen et must.

P1010517.jpg

Mark var ikke bange for at klatre mange meter op i træerne, og “barbere” dem, så han nemmere kunne tage dem ned i bidder. Det var et enormt flot arbejde, og godt han ikke har højdeskræk. Træet helt op ad huset havde kun grene på ene side, og det var selvfølgelig den side mod huset. Så det tog lidt arbejde, at få det klaret.

P1010565.jpg

Vi havde 4 motorsave at vælge i mellem. Både små og store, og der var meget stor forskel på dem. De små kan nemt stryne/barbere grene af faldne træer og klare mindre træfældninger, men når det kommer til store stammer, så er en stor og god motorsav uundværligt. Den skærer lige igennem som var det smør, men til gengæld er de meget tunge og man får hurtigt trætte arme. Vi fik også taget hul på nedrivning af badeværelset, eller rettere sagt, nu har vi et toilet-alrum. :)

P1010542.jpg

En god borehammer med et mejselsæt, så var væggen mellem køkken og bad nede på et par timer. Det var en støvet og hård opgave, men heldigvis hjalp Mark med til at få det hele ned. Gipsplader og alt isoleringen er også blevet fjernet, så vi er klar til at lave lidt om i træskelettet til vores nye vinduer. Vi vil bestille nogle palævinduer med mange sprosser, og sætte en terassedør i ud mod haven. Det ser vi meget frem til at kunne gå i gang med.

P1010598.jpg
P1010583.jpg

Både nedrivningsarbejdet og træfældningen har givet meget affald. Man skulle tro det halve var løgn. Vi havde aftalt, at vi ville tælle hvor mange gange vi kom på genbrugspladsen igennem hele byggeriet, men i den sidste tid, har vi mistet antallet, da vi passerede +35 gange. En stor tailer er guld værd i denne proces.

 

Episode 3. Nedrivning

16. juni 2020

Kobenet har været vores bedste ven de seneste par dage. Måske også vores nye store trailer. Vi er nemlig startet på det store nedrivningsarbejde i huset. Vi har besluttet at vi river alt ud, for at kunne forbedre huset, og skabe et bedre indeklima og ikke mindst et hus, som er up-to-date. Det betyder at gulve, vægge og gammel isolering skal fjernes.

P1010472-2.jpg

Man bliver hurtigt bekvem med et koben, og vores erfaring siger, at det bedre kan betale sig at rive ned og bygge op på ny, end at restaurere noget gammelt. I vores lejlighed beholdte vi inddækningerne omkring dørene, og sikke et arbejde at få dem pæne. Vi skiftede alt andet træværk, og det betød at de mange års slid og maling tydeligt kunne ses. Køb også rigeligt med plastiksække - af den kraftige slags. Vi har købt en hel kasse af “ekstra kraftig” i harald nyborg, og dem er vi halvvejs igennem.

P1010482-2.jpg

Huset er et træhus, som er bygget meget simpelt op. Træskelet og vindpap med 10 cm isolering i ydervæggene, og en enkelt gipsplade. Intet fancy…

Opbygningen gjorde det nemt at rive fra hinanden. Gipspladerne var sømmet på, så hvis vi lige fik kobenet ind under, så kunne vi faktisk få hele gipspladen af i ét stykke (det gjorde det nemmere at transportere væk og forenklede sorteringsprocessen på genbrugspladsen). Nogle steder måtte der dog ødelægges mere, for at få fart på nedrivning. Vi har udelukkende brugt et koben og bajonetsav. Bajonetsaven er den helt billige fra Harald Nyborg, og den kører nu på nummer 2 renovering, og fungerer upåklageligt. Køb rigeligt med klinger, for hvis man uheldigvis rammer et søm, er klingen ubrugelig. Heldigvis er klingerne ikke kostbare.

P1010470.jpg

Vi har købt en stor tailer, da vi under renoveringen af vores lejlighed brugte ufattelige mængder af tid på at hente og aflevere “gratis” trailere fra IKEA, Bauhaus og andre steder. Så nu besluttede vi at købe en. Vi gik med en Viking. Den var på tilbud, og kunne opfylde vores krav. Vi havde aftalt, at den skulle have netsider på så vi kunne fylde den godt op, og ikke måtte være mindre end at en krydsfiner plade kunne ligge på ladet (244x122cm). Vi er meget glade for den og den sparer os en masse tid.

P1010506.jpg

EPIOSDE 2. Oprydning og træfældning

10. juni 2020

Endelig er vi kommet igang med sommerhuset. Vi har fået arbejdstøjet på, og nu står den på oprydning, fældning og helt sikkert en masse ture til genbrugspladsen.

Vi er gået all-in på oprydning af annekset, da det vil være vores soveafdeling imens vi renoverer hovedhuset. Så derfor har vi tømt annekset for alt muligt skrammel, som var blevet sat derind i løbet af årene. Vi fik også sagt farvel til den døde mus, og samlet nogle af de ting fra hovedhuset, som vi gerne ville gemme. Det vil midlertidigt have plads over i annekset.

P1010381-2.jpg
P1010380-2.jpg

Vi fik fældet det meste af den skov der var på nordsiden af huset, og det var dejligt, da denne var noget tilgroet. Faktisk var det groet så meget til, at en hel del grene fra tætstående træer kunne “feje” på stråtaget, og så bliver det hurtigt slidt. Tilmed skal et stråtækt hus have luft, så stråene kan tørre ud efter et regnvejr eller dug.

P1010397-2.jpg

4 down - 96 more to go. Vi er så overraskede over, hvor meget lys der kommer ned på nordsiden af huset. Faktisk kom vores naboer forbi og fik en lang snak, og de sagde også “Gud er der et hus bag skoven”. Huset kan nu ses, og er ikke groet helt til i træer.

P1010400-2.jpg

Der kommer så meget haveaffald af at fælde 4-5 træer, så vi har mange gange til genbrugspladsen. Man må nemlig ikke brænde haveaffald af i Plantagen. Vi har købt en stor trailer, som vi skal afhente en dag i ugen. Den skal nok blive brugbar i denne proces.


EPISODE 1. GENNEMGANG AF SOMMERHUSET

2. juni 2020

Den tidligere ejer købte huset tilbage i 1984. Therese og jeg er af den overbevisning, at ikke meget har ændret sig i løbet af de sidste 36 år. Huset er meget originalt.

Vi fik nøglerne til huset og en kort gennemgang. Der blev delt minder om gode somre, da ejerens to sønner var med til overleveringen. Som børn kom de selv meget i sommerhuset.

Som billederne tydeligt viser, så har huset ikke set meget kærlighed de sidste mange år. Vi har utrolig mange tanker og ideer til, hvordan huset skal opdateres og moderniseres. Vi har dog aftalt, at det skal være med respekt for husets originale træk.

P1010018.jpg

Vi har overtaget huset med alt inventar, så der er en del oprydning foran os før det egentlige arbejde på huset går igang. Der er faktisk en masse spændende ting, men om de vil passe til huset, når vi først har været igang vil tiden vise. Rigtig meget skal smides ud og vi vil prøve at komme nogle af tingene på genbrug, lauritz og dba.dk.

P1010012.jpg
P1010036-2.jpg

Huset er bygget med en første sal, som har været anvendt som depotrum. Der var en seng, en fiskerbøje og nogle gamle ski. Det er et tørt og godt rum, hvor fantasien kun sætter grænserne. Stråtaget ser faktisk rigtig fint ud indefra, men uden på må vi desværre erkende, at det ser slidt ud. Det skal skiftes, og det er stor post i vores budget.

P1010039.jpg
P1010048.jpg

Det er en så fed følelse endelig at eje sit eget sommerhus.


Vi har købt et sommerhus

22. maj 2020

Vi har længe gået med tankerne om at købe vores eget fristed. Therese har været på jagt på diverse boligsider, dog uden held. Efter lange gåture i Asserbo Plantage, kom vi forbi et hus, som vi blev helt forelsket i. Vi sagde til hinanden, at hvis det her hus en dag kommer til salg, så køber vi det. Vi blev ihærdige og ringende til ejeren, og spurgte om vi måtte købe huset. Overraskende nok, så var meldingen, at det måtte vi godt, så nu er vi sommerhusejere for første gang.

Huset er fra 1960 og ligger på en dejlig frodig plantage grund. Arkitekten bag hedder Henning Enevoldsen. Det er et dejligt sommerhus med stråtag, loggia og flotte kalmarbrædder. Grunden afspejler plantagen - lidt græs, mos og tæt beplantning.

For os har sommerhuset den helt rigtige charme, og vi glæder os meget til at give det den kærlighed, som det trænger til og ikke mindst fortjener.

P1010026.jpg

Som det fremgår af billederne, trænger huset til en ordentlig overhaling. Taget og vinduerne skal skiftes, der skal bygges en stor træterrasse, som forbinder hovedhuset og udhuset, og så skal der findes plads til en udendørsbruser til de varme dage, når saltvandet skal skylles af kroppen.

P1010003.jpg

Træ beklædningen har ikke set skyggen af træbeskyttelse i meget lang tid. Huset er fuldkommen dækket af spindelsvæv. Der er et eller andet hyggeligt over det.

Vi glæder os til at vise jer projektet.

Francis & Therese